Nieuws

Dictee voor Voorvechter

Vlaardings kinderdictee
10 oktober j.l. is het Vlaardings kinderdictee gehouden. Kinderen uit groep 8 van de Vlaardingse basisscholen konden hieraan mee doen. De finale werd gespeeld in de Gehoorzaal, waarbij de beste 2 van iedere klas, hun basisschool mochten vertegenwoordigen. De winnaars (top 3) konden mooie prijzen in de wacht slepen, prijzen voor de winnaar zelf, maar ook voor een zelfgekozen goed doel.

Gekozen voor Stichting Voorvechter
Het Christal heeft als goed doel Stichting Voorvechter gekozen, waar we al heel blij mee zijn. Uiteraard zijn we gaan kijken hoe de twee leerlingen het ervan zouden brengen. Na een zenuwslopend en moeilijk dictee, kwam de uitslag. Hanna Oosterman was 2e geworden en daar hoorde een mooie prijs bij van €250,- voor het goede doel.

foto: Sjaak van ’t Wout

Een doel bepalen met de klas in de klas
Die zelfde middag hebben we de afspraak gemaakt om in de klas het een en ander te komen vertellen over Stichting Voorvechter. Om vervolgens met elkaar te spreken over waaraan het geld besteed zou kunnen worden en dat is nog best moeilijk. Wat kan je voor dit geld doen en stop je het juist in onderzoeksdoelen die heel lang duren. Waarvan we nu nog niet weten of het onderzoek zal gaan slagen of niet, of zoeken we een doel waarbij een patiënt en zijn naaste omgeving geholpen kan worden.

Dit zijn best wel moeilijke vragen, waarbij voor allebei wel iets is te zeggen is. Uiteindelijk is de keuze gevallen om het geld te besteden aan een onderzoek. Een van de argumenten was, “als je het geld in onderzoek steekt, zie je misschien nu niet gelijk het effect, maar wanneer het onderzoek positief is afgerond, heb je de ondersteuning voor de patiënt en de directe omgeving niet meer nodig”. Heel erg mooi om te zien en ervaren, hoe deze leerlingen hierover met elkaar in gesprek zijn en nadenken over hoe het geld goed besteed kan worden.

Welk onderzoek
Nu gaan we opzoek naar een mooi onderzoek, waarvoor we materiaal kunnen aankopen. Dit materiaal willen we dan overhandigen met een aantal leerlingen of misschien wel de hele klas.