Nieuws

Een nieuwe doel, wie helpt mee?

Naast de lopende acties en doelen, proberen we ook nieuwe doelen te vinden, waar een ieder zich als een Voorvechter voor kan gaan inzetten, om met deze opbrengsten concrete en basale spullen te bekostigen. En vanaf nu kan iedereen zich ook inzetten voor een onderzoek vanuit het Erasmus MC.

Wat houd het onderzoek in:

In de laatste decennia is er enorme vooruitgang geboekt in de behandeling van diverse soorten kankers. Ondanks deze vooruitgang zijn de behandelmethoden voor agressieve vormen van kanker zoals alvleesklierkanker, gevorderde prostaatkanker en glioblastoom nog steeds ineffectief. De prognose voor deze patiënten is slecht, zoals blijkt uit de overlevingskansen na 5 jaar van respectievelijk 7%, 20% en <5%. Er is binnen deze patiëntengroep een dringende behoefte aan nieuwe behandelmethode.

In dit project wordt een  viro‐immunotherapie ontwikkeld, welke de prognose en kwaliteit van leven van patiënten met agressieve vormen van kanker aanzienlijk zal verbeteren.

Meer dan een eeuw geleden werd al gezien dat sommige virusinfecties kunnen leiden tot het verminderen van tumoren. Pas sinds enkele decennia doen wetenschappers gericht onderzoek naar het inzetten van virussen in de bestrijding van kanker. Tot nu toe zijn er al vele virussen getest in klinische onderzoeken. De resultaten hiervan laten zien dat virussen goed en veilig toegediend kunnen worden aan patiënten, maar er is maar weinig bewijs voor een robuuste werkzaamheid. Tegenwoordig kunnen virussen echter zodanig genetisch gemanipuleerd worden dat zij effectiever werkzaam zijn. In dit project passen we diverse virussen zodanig aan dat zij beter werkzaam zijn. Deze aangepaste virussen worden alleen en samen met andere behandelingen getest in daarvoor geschikte diermodellen.

Het onderzoek is uniek omdat het diverse specialisaties binnen het oncolytische virustherapie veld samenbrengt. Om deze therapie zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor de patiënt is een combinatie van basale wetenschappelijke kennis, translationele kennis en klinische kennis noodzakelijk.

Wat is er nodig:

In dit project zullen therapeutische oncolytische virussen ontwikkelen worden, welke getest  worden op hun effectiviteit en veiligheid in cellen, tumor materiaal en diermodellen voor alvleesklierkanker, gevorderde prostaatkanker en glioblastoom. In dit onderzoek wordt ook door middel van het genetisch in kaart brengen van de verschillende tumor onderzoeken of er een op maat gemaakte therapie kunnen aanbieden aan patiënten, de zogenaamde personalized medicine.

 Voor het testen van de effectiviteit van de ontwikkelde virussen worden zogenaamde kits gebruikt. In deze kits zitten reagentia om te kunnen testen hoe goed de virussen tumoren kunnen doden (cyto‐tox kits) en hoe goed zij de ingebouwde genen tot expressie kunnen brengen (RNA isolatie kits). Van beide typen kits worden er tijdens het onderzoek minimaal 2 per maand gebruikt. De cyto‐tox kits kosten per stuk €309 en de RNA isolatie kits kosten per stuk €279.

Of wel per maand kan voor dit onderzoek €1176,- gebruikt worden!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *