Uncategorised

eNose

 anthoni van Leeuwenhoek logo

Toelichting eNose

 

Voor de behandeling van kanker is vaak ingrijpende diagnostiek nodig. Zo moet er vaak een onderzoek plaatsvinden waarbij een monster afgenomen wordt van verdacht weefsel. Dit is in het geval van bijvoorbeeld een huidtumor niet erg belastend, maar wel wanneer de afwijking in het lichaam zit. Bij patiënten met een mesothelioom (gezwel van het borstvlies) is het moeilijk om een diagnose te stellen zonder de persoon te belasten. Vaak is een operatieve ingreep nodig om achter de aard van de afwijking te komen. Dit kost niet alleen kwaliteit van leven voor de patiënt maar ook is er meestal een wachttijd van 1-2 weken. Al met al een moeilijke periode voor diegene die het door moet maken.

 

 

Gelukkig zijn er veelbelovende ontwikkelingen waarmee we op eenvoudige wijze dit probleem kunnen omzeilen. Met een zogenaamde elektronische neus (eNose) kunnen we in de uitademingslucht stoffen ontdekken die mogelijk de diagnose al aangeven. Door de ervaring met drugshonden weten we namelijk dat elke stof een speciaal geur kenmerk heeft.

Met deze eNose kan op eenvoudige wijze de uitademingslucht geanalyseerd worden. Dit onderzoek is niet belastend voor de patiënt en kan heel snel gedaan worden.

 

Zoals altijd geldt voor nieuwe onderzoeken, is ook voor de eNose noodzakelijk dat deze op betrouwbaarheid getest wordt alvorens wij er mee aan de slag kunnen. Daarom moeten wij niet alleen het apparaat hebben maar het ook nog testen bij personen die de ziekte niet hebben en dit vergelijken met de uitademingslucht van patiënten met mesothelioom.  De eerste stap is de aanschaf van de apparatuur in het Antoni van Leeuwenhoek, deze kost in totaal €11.000 . Vervolgens gaan we in gezonde personen en patiënten testen. De resultaten worden in de database van het Antoni van Leeuwenhoek opgeslagen en vervolgens geanalyseerd. Het ligt in de verwachting dat de eNose voor dit soort onderzoek in het najaar van 2015 in gebruik genomen kan worden.

 

Onderzoeksleiders: Dr. Paul Baas en Dr. Sjaak Burgers, longartsen Antoni van Leeuwenhoek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: