Nieuws

Overhandiging Hyclone FBS

In december was het goededoelen dag bij het Geuzencollege. Vandaag kon deze actiedag afgesloten worden met een overhandiging, van de Hyclone FBS. De overhandiging is aan een onderzoeksteam van Support Casper, welke onderzoek doen naar een behandeling van Alvleesklierkanker. Bij dit onderzoek worden virussen gebruikt, die zo zijn geprepareerd, dat deze alleen kankercellen in het lichaam “kapot” maken. Een revolutionaire strategie die mogelijk binnen 4 jaar beschikbaar zal zijn. De vooruitzichten zijn in ieder geval bijzonder goed.

Samen met twee leerlingen en een teamleider van school zijn we groots verwelkomt in het Erasmus MC. In een vergaderruimte werden we opgevangen door 4 mensen die betrokken zijn bij het onderzoek naar Alvleesklierkanker. Eerst werd de waardering uitgesproken, Casper van Eijk zou ook aan sluiten, maar was helaas verhinderd, dat mocht de pret niet drukken. De leerlingen werden in de gelegenheid gebracht om verschillende vragen te stellen.

Ondertussen stonden er al verschillende flessen Hyclone FBS op tafel. Het duurde dan ook niet lang voor de vraag gesteld werd wat er in de flessen zat. Een serum waarin virussen gekweekt en in leven gehouden kan worden. Met deze flessen is genoeg om een half jaar onderzoek uit te kunnen voeren. Hierop volgde het officiële gedeelte, de overhandiging, ieder met een fles van ongeveer €500,- in de hand, symbolisch overhandigen.

Ondertussen was iedereen ook nieuwsgierig geworden naar het onderzoek zelf en waar al op gehoopt was, was een rondleiding over het laboratorium. Gelukkig ook nog op de 17e verdieping, eerst genieten van uitzicht en dan door de microscoop kijken, verschillende handelingen gezien, al met al zeer leerzaam en interessant.

Wat vooral opviel is de gedrevenheid en enthousiasme waarmee alles werd verteld en getoond. De tijd die voor ons werd uitgetrokken en de wijze waarop alles voor iedereen werd duidelijk gemaakt. Na afloop hebben we nog met z’n allen nagesproken, iedereen vond het een geweldig en leerzaam middag.