Nieuws

project onderzoeks vriezer afgerond

Vandaag hebben we het project (onderzoeks)vriezer voor poep kunnen afronden.

 

De onderzoeksvriezer is aangeschaft en zodra deze in gebruik genomen kan worden zal hierin ontlasting worden opgeslagen dat zal worden gebruikt voor een verscheidenheid aan onderzoeken. Een van de belangrijkste onderzoeken is het opsporen van darmkanker door middel van geuranalyses. Dit doen zij met behulp van de geur van ontlasting, gemeten door middel van een elektronische neus (eNose). Een groot voordeel van deze manier van diagnosticeren is dat het een relatief goedkoop, veilig en niet-invasief onderzoek is. De eerste resultaten zijn hoopgevend, er is op basis van de geur van ontlasting met grote nauwkeurigheid onderscheid te maken tussen colorectaalcarcinoom, geadvanceerde poliepen en de ontlasting van een gezonde groep mensen. Dit zou kunnen betekenen dat de belastende endoscopieën in de toekomst mogelijk niet meer nodig zijn om de diagnose darmkanker te stellen. Maar voordat het zover is, is nog veel onderzoek nodig.

Darmkanker is niet het enige ziektebeeld dat kan worden gedetecteerd met behulp van geuranalyses. Ook de ernstige darmziekte NEC, een ziektebeeld dat bij te vroeg geboren baby’s voorkomt, lijken hiermee tijdig te kunnen detecteren bij gebruik van een eNose. Indien zij NEC eerder kunnen diagnosticeren, kunnen we eerder starten met de noodzakelijke behandeling. Het eerder starten van de behandeling kan levens redden in deze meest kwetsbare groep kinderen.

De eerste stappen naar de ontwikkeling van een ‘speciaal op darmaandoeningen getrainde eNose zijn gezet, maar we zijn er nog lang niet!

De vriezer iblijkt meer dan welkom!!
In de toekomst hopen we over dit onderzoek, meer te kunnen informeren.

Mede namens de onderzoeksgroep en  namens stichting Voorvechter, 

 

iedereen bedankt die hieraan een bijdrage heeft geleverd!!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: