Nieuws

SPECTRIM groep onderzoek, Erasmus MC.

Dit jaar hebben we onze grootste bijdrage van €3000,- mogen doen aan aan het onderzoek SPECTRIM groep (Prof. Marion de Jong), Erasmus MC.

 
Deze onderzoeksgroep doet sinds lange tijd met veel succes onderzoek naar het zichtbaar maken en ook behandelen van kanker door middel van kleine, radioactief gelabelde eiwitjes (“peptiden”). Deze eiwitjes worden ingespoten bij patiënten en kunnen heel specifiek binden aan kankercellen. Door middel van gekoppelde radioactiviteit kunnen de nu radioactieve tumoren zichtbaar gemaakt worden met behulp van PET scanners.  Het mooie en bijzondere is dat tumoren en de uitzaaiingen daarvan daarnaast ook behandeld kunnen worden, dat gebeurt met diezelfde eiwitjes, maar nu gekoppeld aan een ander type radioactiviteit, dat tumorcellen kan doden. Deze behandeling wordt in Rotterdam met veel succes toegepast bij patiënten met zogenaamde neuro-endocriene tumoren. De patiënten komen vanuit veel verschillende landen naar Rotterdam voor deze bijzondere behandeling.
 
Een fimpje met korte uitleg over deze behandeling is te zien op: 
 
 
Zoals gezegd is de behandeling heel succesvol, maar het onderzoeksteam is nog niet te tevreden, het kan nog beter. Daarom gaan ze door met het ontwikkelen en testen van nieuwe eiwitjes, om nog meer soorten tumoren beter zichtbaar te kunnen maken en effectief te kunnen behandelen.
Met de donatie van Voorvechter heeft het onderzoeksteam bouwstenen voor nieuwe eiwitjes kunnen kopen en ook hebben ze antilichamen gekocht om menselijke tumorcellen die ze gebruiken voor het onderzoek goed te karakteriseren, zodat ze de eigenschappen van deze tumorcellen goed leren kennen, hetgeen van groot belang is voor het onderzoek.
 
 
 
 
 
%d bloggers liken dit: